Vad är LCHF?

LCHF betyder Low Carb High Fat och innebär enkelt förklarat att man minskar intaget av kolhydrater och ökar fettintaget.

LCHF är en kost som har hjälpt många att förändra vikten och sitt förhållande till mat. LCHF är bra för dem som har ett sötsug eftersom sötsuget brukar försvinna ganska direkt efter att man börjat äta LCHF.

Många tror att man blir tjock av fett men det är sockret i kolhydraterna som ofta bidrar till ökad vikt. Minskar man intaget av kolhydrater, oavsett om det handlar om fullkornspasta eller ostbågar, så sjunker också blodsockret som i sin tur stimulerar insulinet som styr fettinlagringen som då avtar.

Tillsätter man istället naturligt fett håller man sig inte bara mätt utan det bidrar ytterligare till att insulinet sjunker. Äter man lite kolhydrater kan proteiner och fett omvandlas till så kallade ketoner som bryter ner fettceller och tillgodoser hjärnans energibehov.

Kort sagt, LCHF håller blodsockret i schack och man blir mätt.

Vad får man äta med LCHF?

  • Kött
  • Fisk
  • Ägg
  • Ovanjordsgrönsaker
  • Naturligt fett (som smör)
  • Mejeriprodukter med hög fetthalt
  • Feta såser
  • Nötter
  • Bär som t ex hallon (undvik i måttliga mängder)

Vad bör man undvika i LCHF?

  • Allt som innehåller socker, t ex godis, chips, läsk och juicer.
  • Bröd
  • Pasta
  • Ris
  • Potatis
  • Light-produkter (eftersom man ska äta mer fett rekommenderas full-fett-produkter)
  • Grönsaker som växer under jord