Sebzi ghorme

En traditionell rätt från Iran med stor karaktär och smak. Ska ätas med bröd och ris. Eller både ock. Men det gör inte vi. Jag åt den med en hårt stekt omelett där jag rev omelettbitar som fick fungera som bröd. Inte samma sugförmåga men klart godkänt. Kan tänka mig att utveckla detta och antingen servera grönsakspytt alternativt strimla en omelett och sedan blanda samman med sebzi ghorme.

Ingredienser:
Lammbitar eller högrevsbitar (jag prövade högrev denna gång)
1 påse sebzi ghorme* (finns att köpa i arabaffären för oss lata)
Kikärtor (eller röda bönor, vilket man gillar)
Tomatpuré
Lök
Olja

Salt
Peppar
Sju kryddor
Lime, torkad eller färsk
Chili om man önskar lite hetta

Gör så här:
1. Fräs köttbitarna tillsammans med lite olja och lök.
2. Krydda.
3. Lägg i ett par matskedar tomatpuré och lät fräsa tillsammans med köttet tills vattnet försvunnit.
4. Lägg i örtkryddorna och kikärtor och häll över vatten.
5. Låt koka 1,5-2 timmar. Ju längre tid desto mörare kött.
6. Pressa ur lite lime i kastrullen innan du serverar.

* Sebzi ghorme är namnet på den färdigblandade påse med torkade örter som i regel består av bockhornsklöverblad, finhackad bladpersilja, korianderblad, gräslök och ibland dill. Man kan hacka detta själv och koka tillsammans med köttet.

8 reaktioner på ”Sebzi ghorme

  1. Jag hittade din blogg hos svarten. Jag tänker följa den för lite inspiration eftersom jag äter LCHF och jag tycker att det lätt blir bara svensk husmanskost. Intet dumt med det men lite variation måste man ju ha!

  2. Salaam… Vad är egentligen Sebzi ghorme (på svenska) och den ingick inte i tillagningens beskrivning vad jag såg av receptet? Bara kött, lök tomatpuré, kikärter och vatten o kryddor visst.. Det gröna måste väl vara sebzi ghorme? När lägger man i detta i grytan?

    • Ah! Tack! Glömde förtydliga vad sebzi ghorme innehåller, går bums in och redigerar inlägget. 🙂

Lämna en kommentar